1 av 2
Foto: Erik G Svensson/Scanpix.
2 av 2
Hanna Fjeld, förstelärare i Borås. Foto: Amanda Petersson.
SKOLAN

Nya lärare vet inte vad de ska göra

1:13 min

När höstterminen började i skolorna blev det även starten för den nya uppgraderade lärartjänsten Förstelärare. Tre veckor in i terminen är det fortfarande inte klart vilka arbetsuppgifter de ska ha.

Hanna Fjeld är förstelärare på Engelbrektskolan i Borås, men tre veckor in i terminen har hon fortfarande inte fått några klara direktiv.

– Jag kommer ju naturligtvis att fortsätta att undervisa mina grupper, men exakt vad det (förstelärarjobbet) kommer innebära är inte klart än. Det kanske kan handla om handledning, diskussionsgrupper, besök i klasserna och att hålla sig ajour med forskning.

Känner du en press över att vara förstelärare?

– Både och. Jag fortsätter göra det jag gör, och jag vet att jag gör det ganska bra. Samtidigt vet man att detta är en stor satsning och det är många som är intresserade av resultatet, media och politiker. Då vill man visa att det är värt det, säger försteläraren Hanna Fjeld.

Förstelärare - fakta

De nya karriärtjänsterna är förstelärare och förstelärare med forskarbakgrund - lektor.

För att komma i fråga ska läraren kunna redovisa minst fyra års väl vitsordat arbete med undervisning inom ramen för en eller flera anställningar inom skolväsendet

Man ska också ha visat en särskilt god förmåga att förbättra elevernas studieresultat och har ett starkt intresse för att utveckla undervisningen

Tanken med tjänsterna är att man som anställd, vid sidan av den vanliga undervisningen, arbetar med att förbättra undervisningen, är huvudlärare i ett ämne eller ansvarar för lärarstuderande

Källa: Lärarnas riksförbund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista