Marina Schade framför sin nu lagade ruta. Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad
BORÅS

Borås stad krossade ruta - vägrar betala

"Kan inte ha undgått att jag jagat dem"
1:32 min

Ett stenskott från kommunens schaktarbeten i gatan utanför förstörde skyltfönstret på Marina Schades blomsteraffär. Kommunen vägrar betala. Under ett helt år har hon försökt få ett svar från kommunen - i måndags kom svaret - det blir inga pengar.

I måndags fick hon svaret att kommunen nekar henne ersättning. Trots att ärendet var färdigt hos kommunen i mars.

– Så sen ringde en på kommunen till mig och sa att de missat detta och att svaret legat där sen i mars men att jag inte fått det. Men de kan ju inte ha undgått att jag jagat dem för att påminna dem.

Under en och en halv vecka pågick arbetena utanför Marina Schades butik. Hon hade inte fått någon information om arbetet innan och hade svårt att få information om hur länge det skulle pågå. Det var morgonen då allt var färdigt och maskiner och betonggrisar skulle flyttas från gatan som hon hörde en smäll i butiken, men hon hade inte tid att titta efter vad som hänt eftersom hon hade bråttom att leverera blommor till en begravning. Några timmar senare upptäckte hon ett stort hål i en av fönsterrutorna.

– Jag ringde ju glasmästaren direkt och de sa att du måste byta ut den för den kan ramla ut på någon som går förbi. Det blir inte så mycket kvar av en människa om man får den över sig, säger hon.

Kommunen tar på sig förseningen
Den stora glasrutan byttes ut och hon begärde ersättning från kommunen. Men hur hon än jagade ansvariga fick hon inget svar. Detta trots att svaret legat färdigt hos kommunen sen i mars.

Gunnar Isackson är förvaltningschef på tekniska förvaltningen och har undertecknat brevet.

– Vad gäller förseningen så får vi ju ta på oss det, vi har inte hanterat det på ett professionellt bra sätt i detta fallet. Det är ju givetvis något vi får ta med oss framöver och se till att vi blir mycket bättre på det, säger han.

Först i måndags fick hon ett brev där det stod att man inte säkert kan fastställa att det var gatuarbetet som orsakade skadan och att hon får ta det på sin försäkring.

– "Du får väl utnyttja din egen försäkring", och det har jag redan gjort men det finns ju självrisk på en försäkring, ska jag stå för den? Så funkar det ju inte, du går inte hem och sabbar hos någon och säger att det får du ta på din hemförsäkring, säger Marina Schade som inte tänker ge upp utan har kontaktat organisationen Företagarna för att få juridisk hjälp att gå vidare med ärendet.

Att byta rutan kostade 12500 kronor och av det fick Marina Schade stå för 4000 kronor i självrisk.

Kan inte se att vägarbetet orsakat skadan
Men Gunnar Isackson, förvaltningschef på tekniska förvaltningen, menar att man inte kan hitta rent juridiskt inte kan hitta något samband mellan vägarbetet och den skadade rutan.

– Först och främst vill jag ju beklaga att det här har skett, jag kan förstå att det innebär bekymmer för en enskild företagare med sådana här skadeståndskonsekvenser men alltjämt måste vi ju gå på vad juridiken säger.

I svaret från stadsjuristen hänvisas till skadeståndslagen och det som står där om att kommunen ska ersätta ren förmögenhetsskada om den vållas genom fel eller försummelse i verksamhet som kommunen ansvarar för. I svaret står också att det måste finnas ett direkt samband mellan vårdslösheten eller försumligheten och den uppkomna skadan. Något Marina Schade anser vara självklart eftersom gatan var avstängd när hon hörde en smäll och senare upptäckte stenskottet. Men så resonerar inte kommunen.

– Ja det är ju det, man kan inte hitta det sambandet att det är direkt kopplat till vägarbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".