Borås tidigare stadsträdgårdsmästare Åke Johansson håller i inventeringen och har i sommar sett över träden på St Sigfrids. Foto: Jenny Hellström, P4 Sjuhärad
Borås

Kyrkan i Borås kartlägger träd för säkerheten

1:41 min

Just nu pågår ett lite annorlunda projekt inom Svenska kyrkan i Borås, man kartlägger och inventerar träden på samtliga kyrkogårdar. Syftet är bland annat att plocka bort träd som riskerar att utgöra en fara för de som besöker kyrkogården.

– Om det är så att de börjar torka mycket, och få mycket torrgrenar, finns ju risk att de trillar ned när det blåser och det är ju inte bra på ett sådant här ställe som besöks av många människor, säger Åke Johansson, tidigare stadsträdgårdsmästare i Borås och den som håller i trädinventeringen på Borås kyrkogårdar.

Med sina 3 hektar är St Sigfrids den största begravningsplatsen i Borås. Här finns omkring 3 600 träd . Lite drygt tio procent av dem - omkring 400 träd ska bort. De har av olika anledningar, exempelvis sjukdom, blivit dåliga. Även träd som blivit för stora och dominerande plockas bort.

Säkerheten är inte den enda anledningen till att man nu tar ett samlat grepp på trädens hälsa, det handlar också om att ha en plan för att inte tappa karaktären på kyrkogårdarna när träd måste bytas ut.

– Just St Sigfrids är en typisk landskapskyrkogård, här dominerar björken och det måste man tänka på när man byter ut träd. Ett och annat träd kan man plocka in, men i stort sett försöker man hålla sig till de trädslag som är för ett sådant här område, säger Åke Johansson.

Redan nu i vinter kommer de första 50 träden att tas ned. Enligt Lars Örhn på kyrkogårdsförvaltningen i Borås kommer hela utbytet av träd att ta cirka fem år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista