Mellan 170 och 270 vargar ska få finnas i Sverige enligt en ny proposition från regeringen. Foto: Foto Jonas Ekströmer, Scanpix
NATUR

Upprörda känslor kring regeringens vargförslag

I dag presenterade miljöminister Lena Ek regeringens rovdjursproposition. Bland annat annat vill man ha mellan 170 och 270 vargar i landet i framtiden, en siffra som upprör både de som vill ha fler och färre vargar.

Enligt regeringen ska "En hållbar rovdjuspolitik" leda till en "gynnsam  bevarandestatus" för vargen i Sverige.

I och med propositionen går regeringen emot tidigare förslag om att antalet vargar i Sverige ska bestämmas av myndigheter och forskare, och inte av politiker.

– Jag är oerhört besviken. Regeringen öppnar i värsta fall för en jakt på över 200 vargar i vinter. Det tar politiken tillbaka till ruta ett och raserar det sköra samförstånd som vargkommittén byggde upp, säger Mikael Karlsson ordförande för Naturskyddsföreningen.

Svenljungagruppen inte heller nöjda
Intresseorganisationen Svenljungagruppen, som vill ha färre vargar i Sverige, är inte heller nöjda. De tycker att minimumgränsen på 170 vargar i den nya propositionen istället borde vara maxtaket.

– Av det lilla som framgått så tycker jag att det ser bättre ut men jag kan tycka att det är lite konstigt att man ska ha såpass mycket som 270 vargar på denna lilla yta som Sverige kan hysa vargen på. Taket skulle vara 170 men jag tycker ändå att det är ett steg närmare målet att kunna få en klok förvaltning av vårt rovdjur vargen, säger Svenljungagruppens talesman Thomas Ekberg

Anser att politiker inte ska sätta siffran
Vargkommittén, regeringens enmansutredning om vargfrågan, har tidigare lämnat förslag att vargstammens storlek bör bestämmas av en intervall - men siffrorna ska bestämmas av myndigheter och forskare, och inte av riksdagen eller regeringen.

Utredningens ordförande Peter Egardt säger till Ekot att propositionen verkar följa hans förslag i stor utsträckning men med den stora skillnaden att regeringen presenterar egna siffror för intervallen.

– I mitt betänkande skulle Naturvårdsverket bestämma den siffran. Jag var för en internvall i betänkandet, men anser att myndigheter ska sätta den siffran.

Varför då?

– Därför att intervallet är ett rörligt mål som ändrar sig med tiden via olika faktorer som klimatförändringar och genetik. Siffrorna borde därför finnas i förvaltningsplanen för Naturvårdsverket och inte sättas av regeringen.

Tror att Centerpartiet fiskar röster
Varför sätter då regeringen en siffra på 170 – 270 för intervallet som ska gälla för vargbeståndet? Lena Ek menade under presskonferensen att det finns ”gedigen vetenskaplig forskning” bakom gränsvärdena för alla rovdjursstammarna.

Men Tom Arnbom, ansvarig för rovdjursfrågor på WWF, menar att propositionen är ett "jättestort" bakslag för rovdjurspolitiken.

– Alltihop är väldigt tråkigt. Det här kommer att öka konflikterna mellan skydds- och jaktförespråkare, säger han.

– Helt klart handlar det enbart om röstfiske från Centerpartiets sida. De vill ha licensjakt redan i januari därför har propositionen hastats fram.

Enligt miljöminister Lena Ek visar den senaste rapporteringen att det finns ungefär 350 vargar i landet, en siffra som är omtvistad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista