Resurscentrum i Herrljunga hotas av nedläggning

Det ser dystert ut för socialnämnden i Herrljunga. Förra året kostade individ- och familjeomsorgen åtta miljoner kronor mer än budgeterat. Inte heller i år kommer budgeten att gå ihop och dessutom väntar ytterligare besparingar. Det relativt nystartade Resurscentrum har blivit en flopp och riskerar nedläggning.

Förvaltningschefen Anders Asklund har utrett hur verksamheten skall anpassas efter budgeten. Han slutsats är att det inte går, oavsett vilka sparåtgärder som vidtas. En storsatsning på en öppenvårdsverksamhet för att komma tillrätta med de stigande kostnaderna riskerar nedläggning. Resurscentrum skulle minska behovet av dyra placeringar på institutioner och i familjehem, men effekten har blivit den motsatta. Ett förslag är att helt och hållet avveckla både Resurscentrum, Tors Hus och Familjecentralen. Men det skulle inte ge mer än drygt 2 miljoner i nettobesparing och förmodligen få stora negativa konsekvenser i framtiden.
Ett något lindrigare förslag är att bara lägga ner Resurscentrum med sju tjänster, samt göra vissa neddragningar på Tors Hus och när det gäller boendestödet. Även driftbidragen till balnd annat länkarna, socialjouren och kvinnojouren ses över. Besparingen blir blygsamma 1,5 miljoner kronor i år och dubbet så mycket 2006. Det är långt ifrån förra årets underskott på åtta miljoner kronor.
Det troliga är alltså att socialnämnden i Herrljunga tvingas till ytterligare besparingar, som ytterst riskerar att kommunen inte kan leva upp till socialtjänstlagens intentioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".