Gerd och Bertil Haraldsson. Bertil fick inte parkeringstillstånd trots att halva kroppen är förlamad. Foto: Kristin Karlsson, P4 Sjuhärad
Mark

Kan gå enstaka meter - nekas parkeringstillstånd

1:16 min

Bertil Haraldsson från Öxnevalla har för andra gången fått avslag på sin ansökan om parkeringstillstånd från Marks kommun. Detta trots att Bertil är rullstolsbunden och förlamad i halva kroppen.

Bertil och frun Gerd är uppgivna efter beskedet.

– Jag vet inte vad man ska göra. Vi ska kunna öppna dörren helt och få fram en rullstol så han kommer från bilsätet till rullstolen. Jag försöker parkera så jag har sidan fri men när jag kommer tillbaka finns det inga möjligheter att komma in med rullstol. Då får man backa ut med bilen och ställa sig mitt på gatan och hindra trafiken både fram och bak.

Då Bertil är så dålig är det frun Gerd som kör bilen när de ska ut och åka. Gerd får då hjälpa Bertil i och ur bilen och en normal parkeringsruta är för smal för att få plats med en rullstol vid sidan av bilen. Bertil säger att det nog varit lättare att få parkeringstillstånd om han själv kunnat köra bilen, men i dagsläget är det inte möjligt.

Bertils barndomsvän Henry Sandahl har engagerat sig för att hjälpa Bertil och Gerd med överklagan.

– Det är helt horribelt alltså, helt makalöst. Han har stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, diabetes och kan gå några enstaka meter hur kan du då hitta ett avslagsyrkande på ett sådant underlag? "Han är ju inte förvirrad" sa hon då.

Karl Lundgren är chef för teknik- och servicenämnden i Marks kommun. Han bekräftar att eftersom det inte är den rörelsehindrade som kör bilen så är han inte berättigad till parkeringstillstånd enligt trafikförordningen.

-- Det är tydligt i trafikförordningen att man ska grunda det på den sökandes förmåga att ensam invänta föraren vid målpunkten. Finns det inga andra problem än att man är rörelsehindrad och har möjlighet att vänta på föraren medan den parkerar, så är man inte berättigad till parkeringstillstånd.

– Men det är ju en bedömning, och det är möjligt att vid en omprövning att det bedöms annorlunda. Då lyfts det till en annan nivå och då ser man till helheten på ett annat sätt än vi har möjlighet att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista