Foto. Hasse Holmberg / SCANPIX.
MARK

Rumänska tiggare får inte låna prästgården

1:22 min

Det blev tummen ner för Socialdemokraternas förslag att låta den rumänska tiggarfamiljen låna prästgården i Örby-Skene församling som tillfällig bostad. Förklaringen: församlingen har inte råd.

Det har stormat rejält i Örby-Skene församling den senaste veckan. Bakgrunden är förslaget från Socialdemokraterna i kyrkorådet att den rumänska tiggarfamiljen, som bott utomhus i Mark under eländiga förhållanden, i några månader skulle få låna den tomma prästgården tillfälligt.

Hjälper redan andra
Prästgården har stått tom ett tag och församlingen har diskuterat en försäljning av den.
Kyrkorådets ordförande Bengt Axbrink (C) var tveksam till förslaget. Bland annat anfördes att församlingens kyrkoherde redan lovat en annan familj att få hyra prästgården, och att församlingen - genom att låna ut prästgården till den rumänska familjen - skulle missa en hyresinkomst på 6 000-7 000 kronor i månaden.

Löftet till den sistnämnda familjen drogs visserligen tillbaka men det öppnar ändå inte upp för den rumänska familjen.
Bengt Axbrink (C) vill inte kommentera frågan i radio men uppger i ett pressmeddelande att församlingen redan hjälper utsatta människor och att man varken har beredskap med personal eller ekonomi för ytterligare åtaganden.

Dåligt argument
Socialdemokraten Björn Andersson, som drivit förslaget att den rumänska familjen skulle få låna prästgården, är mycket besviken på beskedet.

– Jag tycker att det är ett dåligt argument som Axbrink för fram här, att vi inte skulle ha resurser - vad ska vi ha för mer resurser än att vi upplåter tak över huvudet för den rumänska familjen, säger Björn Andersson.

Tiggare i Borås. Manole Marian. Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista