1 av 6
Hani Abdulkadir. Foto: Caroline Widenheim.
2 av 6
Inga Dynefors från Rädda barnen, i full färd att lära ut svenska. Foto: Caroline Widenheim.
3 av 6
Foto: Caroline Widenheim.
4 av 6
Hani Abdulkadir och Görel Johansson från Rädda Barnen. Foto: Caroline Widenheim.
5 av 6
Foto: Caroline Widenheim.
6 av 6
Foto: Caroline Widenheim.
BORÅS

Rädda barnen ger behövlig läxhjälp för somalier

3:32 min

I år har det kommit många Somaliska barn till Borås som anknytningsinvandrare till sina föräldrar som redan bor här. För att underlätta skolstarten har Somaliska föreningen nu startat undervisning och läxhjälp tillsammans med Rädda Barnen.

Efter en lite trevande start kommer de igång, Inga Dynefors från Rädda barnen och Adbi, Qasim, Mahamed, Gulled och Mohamed.

De har ett häfte med meningar på svenska som de turas om att läsa. Några har varit i Sverige i sju månader, och har hunnit gå igenom de flesta av frågorna i skolan, andra har kommit för bara en eller två månader sen, och pratar nästan ingen svenska alls.

Men de hjälps åt. Och när det låser sig, rycker Naima Hassan Ismail från Somaliska föreningen in och tolkar. Hon har själv fått hit sina barn under året, och är en av dem som är med anordnar svenskaundervisningen.

– De förstår lite grann, och jag kan hjälpa till en aning hemma. Det är jätteskönt att ha dem här och jag hoppas att barnen ska klara sig själva.

Görel Johansson från Rädda barnen sitter vid ett bord med ett gäng tjejer.

– En del av barnen kan inte bokstäverna och kan inte läsa överhuvudtaget. Vi sitter här och pratar om hur vi ska göra.

Så här första gången blir det alltså inte så mycket pluggande, men tanken är att Görel och de tre andra från Rädda barnen ska komma tillbaka varje tisdag och öva svenska med barnen. Då ska de dela upp grupperna efter hur mycket barnen kan.

På Rädda barnen är de glada att föräldrarna på Somaliska föreningen tog det här initiativet, och är så måna om att deras barn snabbt ska komma igång med svenskan och skolan.

En av Görels nya elever är Hani Abdulkadir, som går i sjuan på Särlaskolan, och hon är glad över att svenskaundervisningen kommit igång.

– Jag är väldigt glad att vi har lärare som kan lära oss svenska. Snart har vi lärt oss hur man gör. Tack!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista