Foto: Jessica Gow/Scanpix
BORÅS

Rally uppåt på huspriser i Borås

Husmäklare: "Närheten till Göteborg eldar på priserna"
1:29 min

Borås är en av de kommuner i landet där småhuspriserna stiger mest. Troligen är det närheten till Göteborg och bättre pendlingsmöjligeheter som trycker upp priserna.

Enligt ny statistik från Statistiska Centralbyrån är Luleå och Borås de två kommuner i landet där priserna på småhus stigit mest sen förra sommaren.

– 27:ans nya sträckning upp till riksväg 40 vid Viared är något som påverkar. Bättre och tightare förbindelser med Göteborg gör att folk tycker det är smidigt att pendla. När de jämför priserna där ser de vad de kan få i Borås, och då stiger priserna, säger Magnus Mattiasson - kontorschef på Skandiamäklarna i Borås.

Under sommarmånaderna i år hade priset på en snittvilla i Borås stigit till 1,8 miljoner kronor, en ökning med åtta procent jämfört med samma period ifjol.

I hela landet ökade de svenska småhuspriserna i snitt med tre procent under samma period.

Trots den kraftiga prisökningen tror Magnus Mattiasson inte att det kommer att leda till en rekyl med sjunkande priser.
Däremot tror han att en räntehöjning skulle kunna få en avkylande effekt på fortsatta prisökningar. Sedan i våras har flera banker höjt räntan på lån med längre löptid, efttersom de räknar med att Riksbanken kan komma att höja räntan framöver.

– Det kan alltid komma en liten avkylning om räntan höjs. Man får passa sig lite grann, säger husmäklaren Magnus Mattiasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".