Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ann Hansson bjuder på en värmande köttsoppa. Foto: Mikael Medin, P4 Sjuhärad
Radiokocken

Värmande köttsoppa med rotfrukter

P4 Sjuhärads radiokock, Ann Hansson, bjuder idag på en värmande köttsoppa i höstmörkret.

4 portioner

Köttsoppa

300 gr. rent nötkött, t.ex nötbog el. fransyska

2 msk. smör

1½ lit. vatten

2 tsk salt

5 st. vitpepparkorn

2-3 persiljestjälkar

1 st. buljongtärning eller motsvarande mängd fond

1 st. stor morot

1 st. liten palsternacka

50 gr. rotselleri i bit

½ purjolök

2 stora potatisar

persilja

Gör så här:

Skär köttet i kuber 1½ x 1½ cm. Bryn dessa vackert bruna i en stekpanna i smöret.

Lägg köttet i en kastrull och häll på hälften av vattnet. Låt koka upp och skumma av. Tillsätt salt, vitpeppar, persiljestjälkar och buljongtärning. Jag brukar lägga vitpeppar och persiljestjälkar i en tesil så är det bara att fiska upp den när soppan är klar. Koka under lock på svag värme i ca. 1 timma.

Skala rotfrukterna och ansa purjolöken. Skär morot och palsternacka i strimlor, purjolök i skivor och rotselleri i små tärningar och potatis i lite större tärningar.

Tillsätt resten av vattnet och soppgrönsakerna. Koka tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka, 10-15 minuter.

Tillsätt klippt persilja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".