1 av 4
Harlekinnyckelpigan, som den egentligen heter, fick stor mediauppmärksamhet 2007 då den första individen upptäcktes i Skåne. Foto: Scanpix
2 av 4
Foto: Lars-Åke Janzon/ Naturhistoriska riksmuseet
3 av 4
Den aggressiva harlekinnyckelpigan. Foto: Scanpix
4 av 4
Per Wallén i Hallands botaniska förening. Foto: Maja-Lena Hamrén/Sveriges Radio
Natur

Mördar-nyckelpiga närmar sig Sjuhärad

1:48 min

Kommer en ovanligt stor nyckelpiga och landar på dig? Ja då betyder det inte tur. Det kan nämligen röra sig om den fruktade harlekinnyckelpigan, en främmande art som är på frammarsch och sprider sig allt mer.

Den har redan etablerat sig i Skåne och på södra Öland men den rör sig längre och längre norrut och nu har den här nästan centimeterstora kannibalen, som gärna äter de vanliga inhemska nyckelpigornas larver, hittats också i Halland.

Biolog Lars-Åke Janzon jämför den harlekin-pigan med mördarsnigeln.

– Det här är en inträngling i Sverige, en art som vi betecknar som invasiv eller främmande, och den tar för sig rejält av vad som finns. Ungefär som mördarsnigeln. De tar över i det långa loppet.


Gå under eller fly
Harlekinnyckelpigan äter framförallt bladlöss. Men i och med att det är en aggressiv art så tränger den ut många av våra inhemska arter som har samma födonisch, som den vanliga harmlösa nyckelpigan.

– De insekter som lever i dess närhet de tvingas söka sig till andra områden, eller gå under, säger Lars-Åke Janzon.

Harlekinnyckelpigan är cirka åtta millimeter stor, men ser annars ut som andra nyckelpigor, bortsett från en vit teckning på halsskölden. Den hittades i Halland i förra veckan när Hallands botaniska förening hade sin sista exkursion för året i utfyllnadshamnen i Halmstad.

En pest
Föreningens Per Wallén berättar hur han reagerade:

– Ärligt talat så trodde jag först det var en annan sort. Men sen gick jag hem och kontrollerade närmare och då insåg jag vad gruppen hittat. Och det var ju roligt, för jag förstod att den var ny för Halland. Jätteskoj, tänkte jag.

Men Per Wallén kom snart på andra tankar.

– Efteråt så har man ju förstått att det inte var så roligt. För blir det för många av den, ja då är den en pest.

Och även en biolog kan bli mordisk när harlekinnyckelpigan kommer på tal.

– Ja, den ska man klämma ihjäl när man ser den, säger Lars-Åke Janzon.


Maja-Lena Hamrén
maja-lena.hamren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista