Stina Fernqvist, forskare i sociologi vid Uppsala universitet, gästade P4 Morgon. Foto: Ylva Nilsson/SR P4 Göteborg
Ekonomi

Ekonomiskt utsatta barn i fokus

1:16 min

Många barn skäms när föräldrarnas ekonomi gör att de inte har råd att göra samma saker som sina kompisar. I Göteborg pågår under fredagen en konferens om ekonomisk utsatthet.

Stina Fernqvist, forskare i sociologi vid Uppsala universitet, berättar hur barn tidigt börjar känna av när familjen har mindre pengar än andra.

– Det handlar om saker som ur ett vuxenperspektiv kan vara ganska små. Det kan vara att man kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet och läraren gör en runda i klassrummet där man ska berätta vad man gjort och vart man rest och sådär. Då kan det vara jobbigt att bli synliggjord som den som inte kunnat göra någonting, säger Stina Fernqvist.

Hon har intervjuat barn vars föräldrar är i behov av försörjningsstöd och kommit fram till att barn skäms när de inte har råd med kläder och saker av samma märken som kompisarna. Att de mår dåligt över att de inte kan göra samma aktiviteter som kompisarna på fritiden och att många dessutom lär sig att dölja det faktum att de har dåligt med pengar.

– Det kan vara att man skyller på att man har mycket att göra, har läxor, eller ska resa bort. Man berättar i allmänhet inte allmänhet att det är för att man har lite pengar utan man exkluderar sig själv. Och det kan bli riskabelt i längden för att man blir stämplad som tråkig, säger Fernqvist.

Stina Fernqvist menar att både skolor och föräldraföreningar måste vara vaksamma på att inte ha insamlingar och aktiviteter som kostar pengar eftersom man ofta inte ens vet när någon har det svårt med pengar.

– Det är viktigt att det finns en medvetenhet om att det här kan vara jätteproblematiskt för vissa familjer, säger Fernqvist.

Ylva Nilsson, Ida Cliffordsson/P4 Morgon
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista