Jan G Nilsson är aktiv både på lokal nivå, stifts- och riksnivå för Borgerligt alternativ. Foto: Jan-Åke Thorell.
Kyrkovalet

Diffus skillnad mellan alternativen i Kyrkovalet

1:34 min

Imorgon är det kyrkoval - valet som kallats det glömda valet där bara var tionde medlem röstar. I år är det färre kandidater och färre val än för fyra år sedan, bland annat på grund av att det inte längre är några val till församlingsnivån.

Utan valet till församlingsnivån finns det nu bara tre val kvar, det till kyrkomötet, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige.

Istället för valet till församlingsnivån, ska kyrkofullmäktige i pastoratet utse ledamöterna i ett så kallat församlingsråd. Och även här finns det en nyhet. Det ska hållas en nomineringsstämma i församlingen dit alla medlemmar kan komma med förslag. Och det gör att även andra än de på valsedlarna kan komma ifråga

– Alla som bor i pastoratet kan hamna i församlingsrådet, man behöver alltså inte ens bo i den församling där man kan tänkas bli invlad, säger Jan G Nilsson som är aktiv både på lokal nivå, stifts- och riksnivå för Borgerligt Alternativ.

Men det är svårt för folk att veta varför man ska rösta eller vad man ska rösta på, vad det är för skillnad på de olika alternativen, är det inte så?

– Jo, man hoppas ju att alla vill kyrkans bästa, men om man läser programmen noga så kan man inse att det finns de som kanske mer ser till de materiella förutsättningarna, alltså hur man skapar dem. Men det finns andra som kanske tycker att verksamheten är det viktigaste, alltså vad man fyller lokalerna med.

Men frågan är om man ur de olika valprogrammen verkligen kan utläsa skillnaderna - och veta vad man får för sin röst.

– Om man tittar i programmen så trycker vi på vissa saker som vi tycker är viktiga, åtminstånde hos oss. Men det är klart att det kan bli lite diffust för den som inte är riktigt insatt, det ska erkännas, säger Jan G Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista