Stellan Åström, här tillsammans med Birgitta Larsson från PRO i Herrljunga. Foto: Maja Jerosimic, P4 Sjuhärad.
Herrljunga

Äldre ska bli tryggare i Herrljunga

1:28 min

Många äldre känner sig otrygga efter ökande rapporter om rån och annan brottslighet som riktar in sig på äldre, det menar Stellan Åström, initiativtagare till Seniorsäkerhetsgruppen i Herrljunga som igår delade ut broschyrer på brandstationen om hur man kan förebygga brott mot äldre.

– Vi tillhör den generation i samhället där vi i storsett har kunnat leva med öppna dörrar och man har kunnat lita på sin omgivning. Det har förändrat sig radikalt bara de senaste åren så idag kan man knappt lita på någon, säger Stellan Åström.

Men ska man skrämma de äldre? Det hör väl inte till varje dag att det knackar på någon som vill göra en illa?

– Nej det gör det naturligtvis inte men det förekommer oftare än man tror. Vi har en del äldre besökare här idag som har berättat om folk som kommer och vill göra brandinspektion och andra olika orsaker till att ringa på och försöka ta sig in.

Seniorsäkerhetsgruppen är ett ideellt projekt i samarbete med pensionärsorganisationerna, räddningstjänsten och polisen bland annat. Det var efter att en 94-årig kvinna blivit rånad i sitt hem förra sommaren som idén kläcktes.

– Hon fick besök i sitt hus och de höll henne med våld och plundrade henne på de få värdesaker som fanns. Detta skapade ett väldigt obehag och en oro bland äldre människor, berättar Stellan Åström.

Kan man skydda sig mot det då?

– Det finns åtgärder, till exempel om man har tittöga i sin ytterdörr och man inte öppnar för vem som helst. Man ska inte bjuda in någon okänd person bara för att man är snäll, det kanske slutar riktigt illa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista