Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Borås

Servicen för finsktalande äldre ska bli bättre

1:19 min

Borås stad fortsätter utbilda tjänstemän och politiker för att kunna leva upp till kraven på att ge finsktalande i Borås service på sitt modersmål. Nyligen var en grupp från Borås i Helsingfors för att besöka äldreboenden och förskolor där svensktalande behöver hjälp.

För två år sedan blev Borås ett så kallat finskt förvaltningsområde och kommunen satsar fortfarande på att skicka politiker och tjänstemän till Finland på studiebesök för att se hur svensktalande i Finland får hjälp där.

Pelle Höög är Socialdemokrat och ordförande för kommunfullmäktige.

– Vi kan konstatera att blir man äldre så är det lätt att man glömmer det svenska språket och faller tillbaka i det finska. Jag tycker att vi har ett ansvar även för våra finska kamrater i Borås, sedan är det klart att allt ska prioriteras men har man bara viljan så brukar man också hitta lösningar, säger han.

Socialdemokraten Pelle Höög är bara en i raden av politiker eller tjänstemän som åkt från Borås till Finland för att med egna ögon se hur det fungerar i grannlandet.

I Helsingfors finns samma problem som i Borås - fast tvärtom, där är det de svenskspråkiga som man behöver inrikta sig på. Kira Exell-Pakki är äldreomsorgschef i Helsingfors.

– När du blir äldre och eventuellt får problem med minnet så är det så mycket mer än att någon människa behjälpligt pratar ditt modersmål. Det handlar om att dela en kultur, det handlar om att dela nyanser i språket, det handlar om att ha samma känsla för språk och för vardag. Det är något helt annat att leva i en gemenskap med det egna modersmålet än att någon person bara talar ditt modersmål med dig någon gång per dag, berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista