Prästgården i Örby som blivit en lokal valfråga. Foto: Maja Jerosimic, P4 Sjuhärad
MARK

Kyrkoval med lokal valfråga

1:19 min

Idag är det kyrkoval. I Skene-Örby församling i Mark har det den senaste tiden blossat upp en lokal valfråga, nämligen ifall prästgården borde utlånas till en rumänsk tiggarfamilj. Men de P4 Sjuhärad pratar med utanför vallokalen tror inte att den debatten påverkar valutgången.

Bakgrunden är förslaget från Socialdemokraterna i kyrkorådet att den rumänska tiggarfamiljen, som bott utomhus i Mark under eländiga förhållanden, i några månader skulle få låna den tomma prästgården tillfälligt. Men det socialdemokratiska förslaget fick tummen ner av kyrkorådets ordförande Bengt Axbrink (C). Förklaringen var att församlingen inte har råd.

Frågan är om den lokala debatten påverkar dagens utgång i kyrkovalet. De P4 Sjuhärad pratar med utanför vallokalen på morgonen tror inte det.

– Det har ingen betydelse, säger Nils-Olof Olsson.

– Jag tycker väl att de kan hyra ut prästgården till någon som behöver den, säger han.

Men du tycker inte att man ska låna ut den till någon i nöd så här?

– Nja, det är väl inte fel men då ska man ju vara överens om det, säger Nils-Olof Olsson.

Kyrkovalet kallas ibland för det glömda valet och en som ännu inte röstat, och heller inte bestämt sig för om huruvida hon ska rösta eller inte är Sara Sperling från Kinna.

– Jag har för dålig koll på det för att veta vad jag ska rösta på, säger hon.

Tidigare publicerat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista