Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SJUHÄRAD

Mer utredning behövs om avgift för enskilda avlopp

Publicerat måndag 16 september 2013 kl 16.42
HaV: " Det finns ingen drivkraft att ta ansvar"
(1:34 min)
Det gamla avloppet. Foto: Åsa Dahlberg P4 Sjuhärad

Idag kom Havs- och vattenmyndighetens rapport till regeringen om hur man vill förbättra standarden på enskilda avlopp i kommunerna. Camilla Johansson är utredare på myndigheten.

Många enskilda avloppsanläggningar håller inte för dagens miljökrav och inom de närmaste åren måste många hushåll med gamla och undermåliga avlopp byta system.

Men påtryckningar behövs, säger Camilla Johansson, som är utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

– Som det är idag finns det inget drivkraft för fastighetsägaren att ta ansvar för sitt avlopp innan miljökontoret kommer ut, säger Camilla Johansson.

Skatt eller avgift och bidrag?
Grunddragen i förslaget är att kommunernas tillsyn måste öka och också att den snåriga lagtexten måste ändras så att det blir lättare för fastighetsägaren att välja avloppslösning. Men så vill även utredarna införa antingen en generell skatt på enskilda avlopp där man betalar skatt för alla avlopp som är äldre än 15 år men blir skattebefriad de första 15 åren för nya avlopp.

Eller så vill man ha ett system med en avgift som varierar beroende på var avloppet är och hur miljön ser ut just där och enligt det senare systemet ska det även finnas bidrag att söka till den som väljer att åtgärda sitt avlopp. Havs- och vattenmyndigheten vill nu att regeringen tillsätter ytterligare en utredning som tittar på vilket av förslagen som är bäst.

Nackdelar och fördelar
Nackdelen kring det första förslaget är att alla måste betala lika mycket. Fördelen är att det går snabbt att få igång det och att det är lätt att administrera. 

Fördelen med det andra förslaget, systemet med en varierad avgift och bidrag för den som vill ändra avlopp är att man får en avgift som är baserad både på miljöns behov och på reningsgraden och att man kan få tillbaka pengar.

–  Men problemet är att man måste ha ett register och det kommer att ta tid och pengar att få upp det här registret, säger Camilla Johansson.

Tidigare publicering

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".