P-piller. Foto: Joni Söderström Winter / Sveriges Radio
HÄLSA

Nya regler minskar utbudet av billiga p-piller

Folkhälsan: "Yngre drabbas"
0:57 min

Tillgången på billigare subventionerade p-piller kan komma att minska rejält i Västra Götalandsregionen. Det handlar om nya rekommendationer från SKL som kan slå mot yngre och resurssvaga grupper.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har kommit med nya rekommendationer om hur p-piller skulle kunna subventioneras i hela landet men det är ett förslag som innebär att utbudet i vårt område i såfall skulle minska rejält.

– I vissa landsting är det här förslaget en förbättring av vad de har idag. Men här i regionen har vi redan en subventionering som vi tycker är bra, just med det att alla p-piller ingår, säger enhetschef Johan Söderlundh på ungdomsmottagningen i Göteborg.

Av de tio vanligaste sorterna ungdomsmottagningen skriver ut är det endast två som kommer finnas kvar till priset av 100 kronor och år.
De som drabbas hårdast är enligt Johan Söderlund, den yngre målgruppen som då kommer att få bekosta sina p-piller själva.

Marianne Bernards är samordnare för folkhälsan och är även hon kritisk till förslaget.

– Rekommendationerna är att man inte ska göra individuella bedömningar. Då måste man betala hela kostnaden för läkemedlet som man behöver.

Så om man har särskilda behov kommer man inte att få någon slags dispens?

– Nej. Så fungerar det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".