En fem meter lång bur med fyra sektioner i innehållande 13 minkar ska samsas med publiken. Foto: Scanpix.
FOTBOLL

Djurens Rätt: Bojkotta Elfsborgsmatchen

Mjällbys klubbchef: "Ser inga risker med detta"
1:32 min

Djurrättsorganisationen Djurens Rätt uppmanar till bojkott av Elfsborgs bortamatch mot Mjällby på Strandvallen på söndag. Anledningen är att Pälsdjursuppfödares Riksförbund ska visa upp 13 levande minkar i en stor bur under matchen.

När allsvenska Mjällby AIF tar emot IF Elfsborg till helgen kommer publiken att utökas med 13 minkar. Ett fem meter långt minkhus i fyra sektioner byggs upp på Strandvallen för att visa upp hur minkar har det.

Organisationen Djurens rätt gillar inte planerna alls.

– Fotboll spelas på gröna gräsmattor, ett underlag som en mink i bur aldrig kommer i närheten av, skriver Camilla Bergvall på Djurens Rätt, och uppmanar alla djurvänner att bojkotta matchen.

Mjällbys klubbchef Jörgen Martinsson konstaterar att Djurens rätt har rätt att uppmana till vad som helst om de vill. Klubben har haft ett möte med polisen, och även om man inte ser några uppenbara risker med minkuppvisningen är man förberedda.

–  Mjällby AIF har haft nära kopplingar med minknäringen sedan 60-talet, och branschen har stöttat oss med bland annat träningsläger. Utställningen på söndag är ett led i detta - att visa upp näringen.

Enligt Blekinges länsveterinär Björn Dahlén finns en risk för att minkarna blir stressade vid ett sådant här evenemang. Därför kommer en djurskyddsinspektör att åka till matchen på söndag.

Mjällbys klubbchef Jörgen Martinsson tror inte att minkarna ska bli stressade.

– Nej, det blir de inte. Jag har ju själv ett förflutet i branschen och var vd för näringen i fem år. Vi har haft liknande evenmang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".