Arbetsförmedlingen. Foto: Scanpix.
BORÅS

Jobbcoacher betygsätts

1:25 min

Lernia Utbildning får bottenbetyg i Arbetsförmedlingen nya rankning av bolag som erbjuder jobbcoachning i Sjuhärad.

Resultatet ligger helt i linje med det mönster Arbetsförmedlingen ser, nämligen att mindre lokala aktörer ofta lyckas bättre än stora och väletablerade bolag.

Yvonne Thorsén är projektledare på Arbetsförmedlingen centralt.

– Det är väldigt roligt att de lite mindre namnkunniga företagen som kanske inte är så kända får en chans att komma fram, säger hon.

Sen i somras rejtar Arbetsförmedlingen hur lång tid det tar för de bolag som erbjuder jobbcoaching att få ut sina deltagare i arbete vilket är främsta syftet med att coacha arbetstagare.

Efter att ha jämfört och vägt olika faktorer får att få en rättvisande jämförelse får bolagen en, två eller tre stjärnor, där tre stjärnor är bäst, och en stjärna är under medel.

Resultatet finns ort för ort på Arbetsförmedlingens hemsida.

I område Borås där Bollebygd, Borås, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda ingår listar Arbetsförmedlingen tjugofyra bolag som erbjuder jobbcoaching, fyra av bolagen får tre stjärnor, och tre bolag en stjärna.

Två av de bolag som får en stjärna är mindre bolag med regional förankring, den tredje är ett stort väletablerat bolag med verksamhet i hela landet nämligen Lernia Utbildning AB där presschefen Mikael Andersson anser att felet har uppstått för att Arbetsförmedlingen inte upphandlat tillräckligt många tjänster från Lernia.

– Vi skulle hellre se och vi tror att vi skulle få ett bättre resultat om vi kunde få leverera den här jobbcoachtjänsten i kombination med andra uppdrag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista