Pia Åsberg, i mitten väckte idag åtal mot den misstänkte mannen. På bilden också Lars-Erik Carlsson och Jenny Jansson, polisutredare. Foto: Gabriel Stenström/P4 Örebro.
GÖTEBORG

45-åringen har fått flickorna att klä av sig

1:50 min

24 barn har enligt åklagaren Pia Åsberg utsatts för olika former av sexuella närmanden av den man från Göteborgstrakten som i dag åtalats vid Örebro tingsrätt. Många av barnen är från Västsverige.

– Han förnekar samtliga gärningspåståenden, säger 45-åringens försvarsadvokat Ingvar Backman.

Hur hamnade han i den här situationen då?

– Han anser att hans dator har blivit fjärrstyrd, säger Ingvar Backman.

Självmordet drog nystade upp fallet
Under bland annat nätaliaset bealarsson97 har mannen, som kommer från Göteborgsområdet, kontaktat unga flickor. Han har i de flesta fall försökt men misslyckats med att få flickorna att visa sig i underkläder framför en webbkamera, men i vissa fall har det gått betydligt längre.

Enligt åklagaren tvingades en 13-årig flicka att utföra sexuella handlingar under hot att mannen annars skulle sprida bilder på henne på nätet. Det gick så långt att flickan tog sitt liv när hon kastade sig framför ett tåg i Kumla i början av mars.

Självmordet gjorde att polisen kunde börja nysta upp fallet berättar utredaren Lars-Erik Carlsson.

– När den här händelsen skedde i Kumla hittade man den här konversationen med i det här fallet bealarsson. Det var väl på det viset som det drog i gång ordentligt då, säger Lars-Erik Carlsson vid Örebropolisen.

Även åtalad för våldtäkt mot barn
Mannen åtalas också för våldtäkt mot barn. Vid ett 15-tal tillfällen ska han ha våldtagit en ung flicka enligt åklagaren i sin bostad i Göteborgsområdet. Ett annat fall handlar om ofredande då han kapat en ung pojkes bild och utgett sig för att vara honom. Han åtalas för våldtäkt och grovt sexuellt övergrepp samt grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, då han ska ha försökt förmå unga flickor att posera nakna i sina webkameror.

Det är 23 unga flickor och en pojke, den yngsta bara elva år, som är målsägare och de allra flesta biträds av advokater från göteborgsområdet.

Allan Stutzinsky företräder sju av brottsoffren i målet och han utgår från att rättegången kommer att hållas bakom lyckta dörrar.

– De kommer inte att vara närvarande. Och inte deras föräldrar heller, säger Allan Stutzinsky.

P4 Göteborg/P4 Örebro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista