Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix
VÅRD

Trots garantin växer vårdköerna

Västra Götalandsregionen får allt svårare för att klara vårdgarantin, att ingen ska behöva vänta med än 90 dagar på en specialistläkare. Vårdköerna växer i hela regionen och på Södra Älvsborgs sjukhus har de fyrdubblats på två år.

I augusti väntade 10 700 personer i Västra Götaland på att få besöka en specialist, mer än en fördubbling jämfört med förra året.

Allra längst vårdköer har Sahlgrenska Universitetssjukhuset, men även på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) har de ökat kraftigt och nästan fyrdubblats på två år.

Den höga belastningen på sjukhuset under sommaren, i kombination med svårigheterna att hitta vikarier, är förklaringen till de växande köerna, säger Peter Rosholm (S), ordförande för sjukhusstyrelsen för SÄS.

– Det har varit en väldigt tuff sommar och vi har varit tvungna att anstränga oss för att klara av de akuta patienterna. Och tyvärr har det inneburit att planerade mottagningar och behandlingar har fått stå tillbaka. Vi kommer nu kämpa för att få ner köerna igen, säger Peter Rosholm.

Från borgerligt håll kritiseras nu regionens rödgröna styre. Oppositionsrådet och folkpartisten Jonas Andersson menar att lösningen på problemet med växande vårdköer är att skjuta till mer pengar till sjukhusen.

– När vi tog budget för det här året så valde man från den politiska ledningen att höja skatten men att inte skjuta till de pengar till sjukhusen som behövs för att finansiera den grundläggande verksamheten. Det är det vi ser resultatet av idag och det är jag väldigt kritisk mot, säger Jonas Andersson.

Helén Eliasson (S) är ledamot av regionstyrelsen och ordförande för regionens hälso- och sjukvårdsutskott. Hon tillbakavisar Jonas Anderssons kritik.

– Det behövs mer resurser och vi har tillfört mer resurser till sjukvården i år. Men det är också ett samspel med den nationella nivån, där Jonas Anderssons parti sitter med i den regering som sänker skatter i stället för att satsa på skola och vård och man fryser statsbidragen. Så att det är ett ansvar för både för oss i regionen men också för staten att värna och säkerställa att sjukvården har nödvändiga resurser, säger Helén Eliasson.

Joel Wendle
joel.wendle@sverigesradio.se
033-17 75 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista