Svenljunga behöver fler bostäder för nyanlända flyktingar. Jonas Widerström, utvecklingschef i Svenljunga. Foto: Bo Thorin.
SVENLJUNGA

Svenljunga vill köpa fler hus för nya flyktingar

1:55 min

Svenljunga hade tänkt ta emot 25 flyktingar i år via Migrationsverket, men redan har nästan dubbelt så många kommit. Nu vill kommunen köpa fyra eller fem villor för att lösa flyktingarnas bostadsproblem.

Efter att Svenljunga fått fler flyktingar än man räknat med letar kommunen nu med ljus och lykta efter bostäder.

– Vi har haft det här på känn och med de lättade reglerna så har anknytningar till dem som redan finns här möjliggjort att de får hit sina nära och kära, säger utvecklingschefen Jonas Widerström.

Idag finns de flesta flyktingar i Svenljunga i lägenheter men det går inte längre.

– Vi har inte så stora lägenheter. Är man en familj på åtta, tio, tolv personer så finns inte den storleken idag.

Det är främst flyktingar från Somalia och Eritrea som man söker bostäder till. Just nu har alla tak över huvudet men om flyktingströmmen fortsätter kan det i framtiden bli aktuellt att det kommunala bostadsbolaget Svenbo tillåts köpa in ett antal villor. De ska högst i så fall få kosta 25 basbelopp, drygt 1,1 miljoner, styck.

– Hus till salu finns, säger Jonas Widerström. Huvudsaken är att vi får ett boende som klarar av det antal personer som man är i familjen.

Trots bostadsbristen så har vare sig Svenljunga eller någon annan kommun möjlighet att bromsa flyktingströmmen.

– Vi har ingen möjlighet att påverka en flyktingström. Har man familjemedlemmar i ett annat land och de har möjlighet att komma till sin mamma eller pappa så gör de ju det. Då måste vi skaffa ett boende på bästa möjliga sätt för den familjen, säger utvecklingschefen Jonas Widerström på Svenljunga kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista