Eva Johansson är kommunstyrelsens ordförande i Svenljunga, och är lättad. Foto: Marcus Ålsnäs och Scanpix
KOMMUNEKONOMI

Svenljunga vinnare i regeringens budget

1:36 min

Flera kommuner i Sjuhärad blir vinnare i ett nytt kommunalt kostnadsutjämningssystem som regeringen presenterade i sin budget idag. Svenljunga är en av dem, och kommunstyrelsens ordförande andas nu ut.

Som det verkar blir Svenljunga en av vinnarna i regeringens budgetförslag som finansminister Anders Borg presenterade idag. För kommunstyrelsens ordförande Eva Johansson kom beskedet som en lättnad.

– Ja, man har inte vågat tro på det här innan man sett det och vi var faktiskt nervösa här på morgonen innan vi verkligen hittade det här på nätet, att det ligger med i budgetpropositionen.

Robin Hood-effekt
Det kommunala kostnadsutjämningssystem som redan finns har regeringen gjort om så att det kommer att gynna Svenljunga.

Enkelt uttryckt handlar kostnadsutjämningen om att omfördela pengar från kommuner med god ekonomi till kommuner med sämre.

Hur mycket mer pengar Svenljunga får är inte riktigt klart men intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting SKL kommer att presentera en beräkning i början på oktober.

– Ja de exakta uträkningarna har vi inte tillgång till än men vi vet att det blir ett betydande tillskott i den här kostandsutjämningen, särskilt i barnomsorgen där vi varit underkompenserade tidigare, men under hösten hoppas vi få mer klara beräkningar som blir mer exakta.

Miljoner på väg
Trots att det ännu inte är helt klart hur mycket pengar Svenljunga kommer att få har kommunen räknat med 16 miljoner kronor i budgeten för 2014.

– Vi har ju redan intecknat de här pengarna för vi har fått väldigt ökade behov och kostnadsökningar i delar av verksamheten, så det hade varit ett jättestort bekymmer som hade ställt oss inför stora utmaningar. Jag kan säga att vi har väldiga bekymmer även med de här pengarna.

Finansminister Anders Borg går den traditionella budgetpromenaden mellan finansdepartementet och riksdagen i Stockholm för att presentera budgetporpositionen för 2014. Foto: Vilhelm Stokstad/SCANPIX.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista