1 av 2
Finansminister Anders Borg går den traditionella budgetpromenaden mellan finansdepartementet och riksdagen i Stockholm för att presentera budgetpropositionen för 2014. Foto: Vilhelm Stokstad/SCANPIX.
2 av 2
Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea. Foto: Ida Eklund/Scanpix
PRIVATEKONOMI

Här är vinnarna i nya statsbudgeten

4:20 min

Mycket var redan känt när finansminister Anders Borg presenterade regeringens budgetproposition i dag, bland annat förslaget om ett femte jobbskatteavdrag och en höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea berättar om vinnarna och förlorarna i regeringens budget.

Kan man säga vem som tjänar på den här budgeten?

– Det är väldigt tydligt att man håller fast vid samma typ av politik som man har fört hela tiden, och det är ju genom att man nu också inför det femte jobbskatteavdraget. Det betyder att det gynnar alla löntagare, säger Ingela Gabrielsson.

Som inkomsttagare får man mellan 170 och 340 kronor mer kvar i plånboken varje månad efter ett femte jobbskatteavdrag. Dessutom vill regeringen höja brytpunkten för när man ska börja betala statlig inkomstskatt, från en månadsinkomst på 36 100 kronor till 37 400 kronor.

– De som kommer i åtnjutande av det här får 250 kronor mer i månaden, säger Ingela Gabrielsson, vilket ger omkring 600 kronor mer kvar i månaden tillsammans med jobbskatteavdraget.

Regeringen sänker också a-kaseavgiften - i princip går man tillbaka till de nivåer som var tidigare, innan samma regering införde differentierad a-kassa.

– Den sänks mest för hotell- och restauranganställda.

Finns det några förlorare i den här budgeten?

– Man har inte höjt några ersättningsnivåer i sjukförsäkring och vad gäller arbetslöshet, så är man kvar i det är det inte ett bättre läge än förut, men då har man ändå nytta av att vi inte har någon inflation.

I budgeten sänker regeringen skatten på pensioner, men samtidigt slår balanseringen i pensionssystemet igenom nästa år, vilket gör att pensionerna sänks.

– För de allra flesta pensionärer blir det ingenting annat än plus minus noll av de här förändringarna, utom för dem som enbart har garantipension, de får ungefär 100 kronor mer kvar varje månad.

När det gäller jobbskatteavdraget säger regeringen att man vill stötta en återhämtning och öka drivkraften till arbete, men vad gör folk av de här extrapengarna man får varje månad?

– Det är väldigt viktigt för hur det går för Sveriges ekonomi vad vi gör med de här pengarna. Det har visat sig tidigare år att vi har en tendens att spara, så vad vi behöver göra nästa år om man ser det i stort är det att faktiskt att konsumera mer.

– Men utifrån min roll som privatekonom så vill jag ändå säga att om man i det enskilda hushållet behöver spara mer så är det ju naturligtvis det man måste göra.  

Andra saker som påverkar ens privatekonomi i kanske ännu högre utsträckning än budgeten är hur boräntorna kommer att utvecklas nästa år.

– Alla analyser verkar peka mot att boräntorna har nått sin botten och nu börjar vända uppåt, och det betyder att de kommer att bli dyrare nästa år. Det kan bli ganska många tusenlappar om man har 2-3 miljoner i lån, vilket många har.

Även inflationen spelar in i privatekonomin.

– Den är väldigt låg i år. Om inflationen tar fart så påverkar ju det naturligtvis det här överskottet vi får genom jobbskatteavdraget och  då urholkas det ganska snabbt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista