Västsvenska företag flyr Sverige - jagar lägre kostnader utomlands

Sju av tio västsvenska storföretag funderar på eller planerar att flytta hela eller delar av verksamheten utomlands. Det visar en undersökning som Västsvenska handelskammaren har gjort. Anders Källström, vd för Västsvenska handelskammaren, förklarar vad han anser bör göras för att förbättra de västsvenska företagens konkurrenskraft:

Hela 67 av 98 stora industriföretag i den västsvenska undersökningen är eller kan vara på väg utomlands. Men bara tre av de tillfrågade företagen planerade att flytta produktion till Västsverige.

Detta visar alltså Västsvenska handelskammarens undersökning. Handelskammaren är en intresseorganisation som kämpar för att förbättra företagarnas villkor, och utan att peka ut särskilda lösningar i rapporten menar handelskammaren att det behövs nytänkande för att få företagen att stanna kvar.

Samtidigt uppger rapporten att utflyttningen främst beror på att företagen hela tiden jagar kostnader, bland annat genom att flytta ut jobb till låglöneländer i Östeuropa och Asien.

Dessutom var antalet varslade i de undersökta företagen tio gånger fler än antalet planerade nyanställningar. Anmärkningsvärt, tycker handelskammaren, eftersom undersökningen gjordes under konjunkturuppgången i vinter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".