1 av 2
Eva Johansson. Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad
2 av 2
Ensamkommande flyktingbarn. Foto: Scanpix
SVENLJUNGA

Lagändring idag: alla kan tvingas ta emot ensamma flyktingbarn

Svenljunga: Vi har inte resurser eller kompetens
1:27 min

Idag beslöt riksdagen att ändra lagen för att kunna tvinga alla kommuner att ta emot ensamkommande flyktingbarn, även de som inte har avtal med Migrationsverket.

Svenljunga är en av fem Sjuhäradskommuner som idag inte tar emot några ensamkommande flyktingbarn.

– Vi har inte sett att vi har möjligheter att som liten kommun få fram de resurserna och den kompetensen i dagsläget, utan vi har istället gjort så att vi har satsat mer på vårt ordinarie flyktingmottagande med våra kommunplacerade nyanlända.

Lagändring till årsskiftet
Av Sveriges 290 kommuner har 243 överenskommelse med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Enligt Migrationsverket råder akut brist på platser för de runt 3600-3700 barn som beräknas komma till Sverige per år fram till 2015.

Förra året innebar platsbristen att cirka 800 ensamkommande flyktingbarn inte kunde anvisas till någon kommun. Ansvaret hamnade då på den kommun dit barnet först vände sig till myndigheterna, vilket innebär ett högt tryck på de fyra kommuner dit de flesta barnen anländer - Mölndal, Malmö, Sigtuna och Solna.

Idag röstade så riksdagen igenom en lagändring som ska göra att Migrationsverket kan tvinga kommunerna att ta emot ensamkommande flyktingbarn, oavsett om man har ett tidigare avtal eller ej.

Lagändringen grundar sig på en överenskommelse mellan regeringspartierna och miljöpartiet och böriar gälla till årsskiftet - första januari 2014.

Tidigare idag sa Eva Johansson i Svenljunga att man skulle ingå en överenskommelse med Migrationsverket om lagändringen gick igenom.

– Då är det bättre att man gör det på ett ordnat sätt än att man plötsligt bara blir tilldelad, så att säga.

Tidigare överenskommelse bröts
Genom Sjuhärads kommunalförbund hade alla Sjuhäradskommuner utom Vårgårda tidigare ett samarbete för att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Gemensamt skulle kommunerna ordna 21 så kallade asylplatser, men då man genom samarbetet bara lyckades ordna fram 15 platser bröt migrationsverket överenskommelsen i våras och uppmanade kommunerna att teckna avtal separat.
Dessa avtal kräver att varje kommun har minst tre platser för ensamkommande flyktingbarn, något flera av kommunerna inte anser sig ha resurser för.

Borås, Tranemo och Mark har redan tecknat nya avtal medan det för Svenljunga och Bollebygd bara är aktuellt om man kan få till ett nytt samarbete över kommungränserna.

Ordföranden för Vårgårdas kommunstyrelse, Mattias Olsson (M), uppger att de kommer att ta ställning till en eventuell överenskommelse när de vet resultatet av dagens omröstning.

Läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".