Regionen säljer ut fastigheter

Västra Götalandsregionen planerar en fastighetsaffär i mångmiljonklassen. 33 fastigheter är på väg att säljas för att man skall få loss pengar till verksamheten. I Sjuhärad berörs nio fastigheter, bland annat berörs vårdcentraler i Borås, Ulricehamn och Herrljunga.

Beslutet att sälja fastigheterna togs redan 2003, men försäljningen har gått trögt. Bara en fastighet har sålts. Men nu är regionen inne i slutförhandlingarna med en köpare av samtliga fastigheter och i nästa månad väntas förslaget komma upp på politikernas bord.
Framförallt är det vårdcentraler, sjukhem och administrativa fastigheter som skall säljas. Det bokförda värdet på fastigheterna ligger på 350-400 miljoner kronor. 
Syftet med försäljningen är att frigöra kapital som skall komma verksamheten till godo i framtiden till godo.
Regionen har egen verksamhet i fastigheterna till 60-65 procent. Resterade delar är uthyrda eller står i vissa fall tomma.
I Sjuhärad berörs sju vårdcentraler. Det är vårdcentralerna i Fristad, Viskafors, Dalsjöfors, Boda och Sandared i Borås kommun, samt vårdcentralerna i Herrljunga och Ulricehamn. I paketet ingår även Hulta hjälpmedelscentral och Hälsohuset i Ulricehamn där folktandvården finns.
Detaljerna i köpet är ännu hemliga, liksom vem den tänkta köparen är. Fastigheterna förvaltas av regionens fastighetsförvaltning Västfastigheter. Om köpet går i lås berörs 35-40 anställda. Någon fortsatt sysselsättning för de som berörs är inte klar och både SKTF och kommunal är emot försäljningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".