Trafficking i Tranemo avslöjad

Polisen i Värnamo har avslöjat det första fallet av människohandel för sexuella ändamål, så kallad trafficking. Den har pågått i Tranemo och Gislaved. Tre män misstänks ha tvingat en 17-årig flicka från Kosovo att sälja sex. Men natten till i måndags lyckades flickan fly från männen i Gislaved.

Enligt vad flickan själv berättat för polisen i Värnamo så fördes hon från Kosovo till Tranemo för snart två veckor sedan. Männen tvingade henne att prostituera sej och när de befann sej i Gislaved natten till i måndags så lyckades hon fly och larma polisen. Hennes skräckfyllda berättelse om vad hon utsatts för, ledde polisen vidare till Tranemo och totalt har fem personer gripits. Två har släppts och på torsdagen begärde kammaråklagare Thomas Ahlstrand de andra tre häktade. Den 17-åriga flickan har nu förts till Göteborg, där den fortsatta utredningen kommer att ske.

Människohandel för sexuella ändamål, så kallad trafficking, har blivit ett stort problem, framför allt i storstäderna. Men i Göteborg har polisen lyckats så bra i kampen, att många sexhandlare jagats därifrån. Flera har istället sökt sej ut på landsbygden och tvingar kvinnorna att sälja sex på mindre orter. Det fall som nu avslöjats i Gislaved kan vara ett exempel på det.

För tre år sedan kom en ny lag med betydligt strängare straff för trafficking, men hittills har bara ett fall lett till fällande dom. Resten av utredningarna har slutat med åtal för koppleri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".