TEKNIK

"Bergvärme till havs" - OTEC på bordet i Borås

1:40 min

I Borås pågår världens första konferens om OTEC - kraftverk som gör både el och dricksvatten. Nu ska man försöka knäcka hur man ska göra tekniken billig.

Ocean thermal energy conversion OTEC, eller havsvärmekraft har funnits i över 100 år, men få har hört talas om den.
T
ekniken bygger på att man kolliderar kallt djuphavsvatten med varmt ytvatten för att skapa elektricitet.

– Jag brukar kalla det för bergvärme till havs, berättar Petter Dessne, universitetsadjunkt på Högskolan i Borås, grundare av OTEC Africa och den som ligger bakom att konferensen kommit till just Borås.

Tekniken fungerar bara i tropiska klimat där ytvattnet är tillräckligt varmt och förutom el kan man också producera stora mängder dricksvatten. Det gör det idealiskt för fattiga länder i exempelvis Afrika.

Man räknar med att en OTEC-anläggning kan försörja ungefär 100 000 personer med både el och dricksvatten, men det är dyrt. En anläggning kostar ungefär en miljard i nuläget och det är det stora problemet man ska tackla på konferensen i Borås.

– Det var mycket forskning på 70-talet eftersom oljan var väldigt dyr. Sedan försvann den nästan helt men nu börjar den igen, säger Petter Dessne.

Innan det kan bli kommersiellt gångbart i framtiden behöver man få fler industrier att våga satsa på försöksanläggningar.

– USA har lagt en hel del pengar på det här. Amerikanska försvaret använder det till sina flottbaser på Hawaii och det används i Japan och i Indien men det är mest försöksanläggningar.

Temperaturgradientenergi, energi som kan utvinnas genom att man utnyttjar temperaturskillnader i vatten. Benämns ofta OTEC (ocean thermal energy conversion).

Kraftverken utnyttjar temperaturskillnaden mellan varmt ytvatten och djupare kallt vatten till att generera elektricitet genom en ångprocess. Tillräcklig temperaturskillnad, 20 grader, finns bl.a. inom ett området i Stilla Havet omkring ekvatorn.

Försöksanläggningar har byggts på Hawaii.

Källa: ne.se

Mikael Medin

mikael.medin@sr.se
033-17 75 71

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista