1 av 4
Brandman från SÄRF instruerar Securitasvakt innan sprinten dras ur granaten. Foto: Kristin Karlsson
2 av 4
Tänt var det här! Foto: Kristin Karlsson
3 av 4
Släckgranaten är inkastad och branden släcks. Foto: Kristin Karlsson
4 av 4
Sven-Åke Josefsson, Räddningschef SÄRF och Bo Andersson, MSB, med den nya släckgranaten. Foto: Kristin Karlsson
RÄDDNING

Granaten som släcker eld

2:42 min

Nu tar räddningstjänsten till granater för att släcka bränder i Sjuhärad. De så kallade släckgranaterna ska vara den första insatsen innan brandbilarna hunnit fram.

På bara tio sekunder kan den så kallade släckgranaten dämpa, och i vissa fall släcka bränder, genom att kyla brandgaserna i rummet. 
Släckningsmaterialet i granaten övergår i gasform när sprinten dras ut och behållaren rullas in i det eldhärjade rummet.

– Alla kan använda dem, det är lika enkelt som att använda en handsläckare, säger SÄRF:s räddningschef Sven-Åke Josefsson vid dagens demonstration vid Guttasjön.

Nytt tänk kring bränder
Släckgranaten är helt ny i Sjuhärad och relativt ny i landet i övrigt, den används redan på vissa håll inom andra räddningstjänstförbund.

Just användarvänligheten och möjligheterna att göra en snabb insats är något som Bo Andersson på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, ser som de största fördelarna med det nya verktyget.

– Jag ser det här som ett jättebra hjälpmedel för att köpa tid och hinna stoppa brand i tid. Man behöver inte vara brandman för att sköta det där.

Bo Andersson tycker också att man behöver ändra inställning till brandskydd i samhället.

– Jag tycker man ska tänka brett när det gäller skyddet mot brand. Man kan inte ha en så stor tillit till att Räddningstjänsten i alla lägen kommer och fixar.

Inget för privatpersoner
SÄRF har redan utrustat sina ledningsbilar med släckgranater och tänker sig använda dem som första insats på platser där det dröjer innan brandbilarna hinner fram.
Även Securitasväktarna utrustas med släckgranater för att snabbt kunna ingripa eftersom de ofta är först på plats.

Däremot är släckgranaten inget som kommer att nå ut till privatpersoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista