2 000 svenskar i Filippinerna

1:00 min

Utrikesdepartementet räknar med att cirka 2 000 svenskar finns i Filippinerna just nu. Men hur de har det är högst oklart, säger UD:s kommunikationschef Charlotta Ozaki Macias.

– Än så länge har vi ingen information om drabbade svenskar, säger UD:s kommunikationschef Charlotta Ozaki Macias till P1-morgons Anna Hernek.

Ungefär hälften av svenskarna i Filippinerna är bofasta och hälften turister. Runt 1 000 svenskar tros befinna sig i de värst drabbade områdena, enligt Camilla Åkesson Lindblom på UD:s presstjänst.

Inte heller Sveriges ambassad i Bangkok i Thailand, som ansvarar för Filippinerna, hade under måndagsmorgonen några uppgifter om omkomna eller skadade svenskar men det är många som saknas.

Vid fyratiden på måndagsmorgonen var det ett 20-tal svenskar i Filippinerna som inte hört av sig till anhöriga, skriver TT.

– Men den siffran kan ändras hela tiden allteftersom vi får in mer information. Så det kan både bli fler och färre när mejl och annat flyter in, säger Pär Kågeby, senior konsulär handläggare på ambassaden till Aftonbladet.

Hanna Birath
hanna.birath@sverigesradio.se