1 av 3
Målsrydsskolan. Foto: Åsa Dahlberg P4 Sjuhärad
2 av 3
Grundskoleläraren Karin Jarl. Foto: privat.
3 av 3
Kerstin Koivisto. Foto: Åsa Dahlberg P4 Sjuhärad
BORÅS

"Lärarlegitimation - ett resursslöseri"

1:28 min

Lärarlegitimationen skulle höja statusen på läraryrket och ge eleverna garanterat kompetenta lärare. Men många inom skolan anser att legitimationerna delas ut för godtyckligt.

Karin Jarl utbildade sig till lärare på Högskolan i Borås. När hon och hennes tre kurskamrater sökte legitimation efter avslutad utbildning fick alla olika behörighet trots att de gått samma utbildning.
Mest av allt liknar lärarlegitimationen ett lotteri anser Karin Jarl.

– Jag tänkte att det var konstigt att vi fick olika behörighet allihop. Samma klass varenda dag - vi till och med åkte i samma bil till skolan. Så då bestämde jag mig för att överklaga, säger Karin Jarl.

Hittills har administrationen kring lärarlegitimationerna kostat svenska skattebetalare 257 miljoner kronor och cirka 80 procent av lärarna har fått ut sin legitimation.

Nya regler igen
Men med nya regler som föreslås träda i kraft den första december kommer lärare som redan fått legitimation att kunna söka på nytt. Nu ska även yrkeserfarenhet eller vissa kurser kunna åberopas. Följden kan bli att många lärare väljer att söka om för att få utökad behörighet, vilket kan komma att kosta skattebetalarna ytterligare miljoner.

Inför 2014 har Skolverket 146 miljoner för lärarlegitimationer aviserat i budgeten.

Erfarenheten hittills har visat att det är svårare för Skolverket att bedöma läraranas behörighet än man ursprungligen trodde. Niclas Westin är enhetschef på Skolverket.

– Lärarna har utöver grundutbildning även läst kurser. Det stökar ibland till det när de jämför för då blir det olika utfall i legitimationen, säger han.

Men hur kurskamrater från samma utbildning som även gått samma kurser, får olika legitimation – det har han svårare att svara på.

– Det låter jättemärkligt, det måste jag säga, säger han.

Betydelse vid anställning
Karin Jarl tycker att lärarlegitimationen är ett resursslöseri.

– Den betyder ingenting. Den är bara ett papper.

Att lärare som har samma utbildning fått olika legitimationer bekräftas även av flera rektorer som P4 Sjuhärad talat med. Kerstin Koivisto är rektor på Målsrydskolan och Dannikeskolan i Borås stad och hon är kluven till nyttan med legitimationen som hon ändå måste ta hänsyn till när hon anställer nya lärare.

– Utbildningen är en viktig del i rekryteringen. Jag märkte på mig själv när jag skulle anställa att jag letare efter personer med så bred behörighet som möjligt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista