Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
JULEN

Brist på granar när julen närmar sig

1:45 min

För några år sedan spåddes Kungsgranen ta över som svenskarnas favorit, och därför styrde danska odlare om mot det. Därför kan det nu bli brist på den klassiska rödgranen.

Odlarna satsade på kungsgranen när den var som populärast, men den förväntade ruschen uteblev.

Vill man ha den gamla vanliga varianten vill det till att vara ute i god tid i år, säger Gunnar Göthner, sekreterare i Sydsveriges julgrans- och pyntegröntodlarförening och själv julgransodlare.

– Det verkar som om det i år är brist på vanlig gran, för jag har ovanligt många nya kunder som vill få tag i en klassisk gran. Vi pratar om tusentals granar, men det finns inte att få tag på av god kvalité i dag.

Vad beror det på?

– Man har planterat mer kungsgran i framförallt Danmark, som satsat mycket på kungsgranen. De har trott att alla i framtiden ska köpa kungsgran, men så har det inte blivit, inte här i Norden i alla fall.

Snart är det dags att ge sig ut i jakten på att finna den perfekta julgranen, men i år kan det alltså bli svårare än andra år. Efterfrågan på den klassiska granen, även kallad röd gran, är stor i förhållande till hur mycket som finns. 

Gunnar Göthner tror att det ligger mycket tradition i den klassiska granen och att folk vill ha en gran som doftar mycket.

Ute på stan fanns Johan Bengtsson och på frågan om han skulle ha en gran i år så var svaret enkelt.

– Nej det ska jag inte.

Hur kommer det sig?

– Jag bor själv så jag har inte så stor glädje av det, är skillnad när man kommer hem till mor och far för där ska det finnas en gran.

Föredrar du den klassiska granen eller kungsgranen?

– Den klassiska, den doftar gran och ser ut som en gran ska göra.

För att undvika att stå utan gran i jul så har Gunnar Göthner ett tips till alla som är på jakt efter den perfekta granen.

– Handla granen i god tid och vänta inte in i det sista. Köp hellre en vecka innan och ställ den ute ett tag, då har man fått en bra gran.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista