P4 MORGON

Ekomorsan plastbantar förskolan

2:37 min

Forskare menar att plast i tallrikar kan ge barn cancer eller göra det svårare för dem att bli föräldrar i framtiden. Angelica från Gånghester vill nu få förskolorna i Borås att börja plastbanta.

Ftalater och bisfenol A - två cancerframkallande tillsatser som kan finnas i vanlig plast.
Det är bland annat dem som förra årets Miljöhjälte i Borås Angelika Zetterström vill få bort. Eller åtminstone öka medvetenheten om.

– Jag har ju plastbantat och gjort massa saker hemma. Sen skeppar jag iväg barnen till förskolan. Det är klart att jag måste ta reda på vilka miljöer de befinner sig i där, säger Angelica.

Naturskyddsföreningen har inventerat förskolor i hela Sverige. Nu vill Angelica använda resultatet och föreläsa för personalen om de gifter som finns.

– Det är inte säkert att du blir sjuk av plasten, men ska du ta chansen, frågar sig Angelica.

Ftalater

Ftalater används som mjukgörare i plaster och finns även i lim, lacker, kosmetika m.m.

Ftalater har visats skada fortplantningsförmåga och tillväxt och för människan kommer de främst in via huden, andningsluften och munnen. Potentiellt mest känsliga är foster, spädbarn och små barn.

Användningen av ftalater i leksaker och barnavårdsartiklar är reglerad av EU sedan januari 1997.

Källa: Nationalencyklopedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.