BORÅS

Knarkrazzia på Almåsgymnasiet

5:13 min

Polisen genomsökte idag Almåsgymnasiet i Borås efter att skolan länge sett tecken på droganvändning. Inget knark hittades, men polisens hundar markerade tydligt på många ställen.

I förmiddags slog 15-20 poliser och flera knarkhundar till mot Almåsgymnasiet i Borås i en knarkrazzia.

Under hösten har skolledningen upplevt att elever som tar droger ökat rejält och man har hittat attribut för både försäljning och användning av droger på skolans område.

På initiativ från skolledningen beslutade polisen om att genomföra en razzia, och totalt klipptes 10 elevskåp upp efter att droghundar markerat mycket tydligt. Inget knark hittades dock.

Skickar en signal
Polisen tog in en elev till förhör, och i anslutning till razzian togs även två personer som misstänks för ringa narkotikabrott.

– Syftet naturligtvis att lagföra personer, men också att visa att vi tycker detta är väldigt viktigt, säger Kjell Fasth - biträdande enhetschef på Boråspolisen.

Hur vanligt är det att man gör så här? 

– Vad jag vet har vi inte gjort detta någonsin i Borås, men det har förekommit och prövats på andra håll. 

– Det är föredömligt av Almåsskolan att man tagit tag i problemet. Det är tragiskt att drogerna fått fäste på skolorna och att det sprider sig runt om i Sverige.

Ser du några risker med att gå in så här på en skola, med hundar och en massa uniformerade poliser?

– Risker vet jag inte. Det gick väldigt lugnt till väga och det var ingenting negativt som märktes. Det här skickar signaler till alla - det ska vara drogfritt på skolorna.

Extrainsatt föräldramöte
Imorgon 18.00 kommer Almåsgymnasiet ha ett extrainsatt föräldramöte med anledning av insatsen. Där kommer även polisen att medverka.

Gymnasiechef Agneta John säger att skolledningen är nöjda med att insatsen genomfördes, och även om inte polisen hittade något knark så kan det verka förebyggande.

– Vi kan inte bara stå och se på och låtsas som det regnar när vi ser att det här sker, och det har varit många elever på skolan som varit oroliga för sina kompisar att de ska ha hamnat i drogträsket, nu kanske de kan få hjälp, säger Agneta John till P4 Sjuhärad.