borås

Budgetar utan överraskningar

1:35 min

Idag presenterade de borgerliga partierna i Borås var sin oppositionsbudget för nästa år, och en gemensam. Det var inte några stora överraskningar som avslöjades.

Folkpartiet prioriterar till exempel skolan - pengarna ska gå direkt in i klassrummet, förklarar kommunalråd Morgan Hjalmarsson.

– Det är viktigt att pengarna går till eleverna och lärarna och inte till använder dem till byggnation eller administration, säger Morgan Hjalmarsson som också vill satsa mer på näringslivet för att få fler jobb och nya företag.

För kristdemokraterna handlar det som vanligt både om unga och äldre, bland annat mindre grupper i skola och förskola. Och för de äldre vill (KD) inrätta en äldrevårdscentral, säger Falco Güldenpfennig.

– En äldrevårdcentral ska vara öppen dygnet runt och kunna ta hand om både akuta fall och den komplexta sjukdomsbild som många äldre har.

Centerpartiet pratar inte helt oväntat om hela kommunen - och att det behöver anställas en landsbygdsutvecklare, Kerstin Hermansson förklarar.

– Det behövs en person som har fokus på de här frågorna och som kan stötta och hjälpa i de här frågorna.

Moderata kommunalrådet Annette Carlsson pratar om två saker som är viktiga för dem, dels satsningar på välfärden, men också om hur kommersiellt aktiv en kommun ska vara.

– Vad är det som är en kommuns uppgift och vad ska vi lägga våra skattepengar på, säger hon. Är det att vara en kommersiell aktör och konkurrera med ett näringsliv som skapar arbetstillfällen och skattepengar.

Borås nya budget. Fr.v: Olle Hermansson (Väg), Ida Legnemark (V), Ulf Olsson (S), Lena Palmén (S) och Tom Andersson (MP). Foto: Bo Thorin.

Jan-Åke Thorell

jan-ake.thorell@sr.se
033-17 75 97

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.