Eva Johansson (C), kommunalstyrelseordförande i Svenljunga. Foto: Marcus Ålsnäs.
SVENLJUNGA

Svenljunga trixar med ekonomin

1:42 min

På nyårsafton har Svenljunga förbrukat sitt egna kapital, enligt kommunens delår som fullmäktige kunde diskutera igår kväll. Men hade kommunen följt lagen hade siffrorna inte sett så illa ut.

Svenljunga har länge tampats med att få sin ekonomi att gå ihop, och utgår man från kommunens balansräkning ser det värre ut än någonsin.

Till årsskiftet kommer kommunen att ha förbrukat hela sitt egna kapital.

Och det beror på att Svenljunga har valt att ta upp sina pensionsåtaganden som en skuld.

För förutom att det ger ilsket röda siffror bryter det också mot lagen.

Kommunstyrelsens ordförande Eva Johansson (C) försvarar dock upplägget:

– Vi tolkar det som en skuld och det är det ju de facto. För en dag ska ju de här pengarna betalas ut i form av framtida pensioner. Då känns det rätt att det finns upptaget som en skuld i vår balansräkning så vi tydligt och transaparent kan visa att så här ser det ut.

Enligt lagen får en kommun inte ta upp pensionsskulden till tidigare och nuvarande anställda som en skuld i balansräkningen, trots att det de facto är en.

Men eftersom Svenljunga gjort det bryter kommunen mot lagen.

Lagbrottet innebär också en ekonomisk nackdel. Efter att ha kommunen blivit tvungen att räkna om sin pensionsskuld har den nämligen blivit större än den var ifjol.

Ökningen är så stor att den rubbar balansen - enkelt uttryckt att skulderna nu är större än tillgångarna.

Det betyder i sin tur att det egna kapitalet kommer att vara förbrukat lagom till årsskiftet.

Då blir kommunen tvungen att se till att återställa det egna kapitalet, och i praktiken går det bara att göra på två sätt: spara eller öka intäkterna. Exempelvis kan det handla om skattehöjningar.

Trots att Svenljungas balansräkningsteknik är förbjuden, kan forskaren Pierre Donatella vid Kommunforskning i Västsverige förstå varför de gjort som de gjort:

– Samtidigt som jag kan förstå dem är jag ändå övertygad om att de liksom andra kommuner skulle kunna hantera det här inom ramen för lagstiftningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista