TEMA SKOLAN

Överfulla fritids äventyrar barns säkerhet

1:31 min

Omkring 70 inskrivna barn på tre pedagoger, i trånga lokaler. Så såg det ut på Målsrydskolans fritids. Till slut fick förskoleläraren Niki Jansson nog och bytte jobb.

De många barnen på små ytor resulterade i höga ljudvolymer och stora svårigheter att ha pedagogisk verksamhet.

Förskoleläraren Niki Jansson valde att sluta.

– Det blev ett springande helt enkelt. Och barnen blev virriga i sig när det blev för mycket. Man gick runt där och var polis."Nej, det där får du inte göra. Och det där får du inte göra." Det var inget roligt, säger han.

Fick huvudvärk
Med så många barn är det också svårt att ordna en fungerande pedagogisk verksamhet. Niki berättar att han började få huvudvärk efter jobbet och så småningom också ont i öronen.

Övrig personal och skolledning var medvetna om problemet, men eftersom det inte fanns pengar, kunde de inget göra, säger Niki. Han fick även medhåll från lärarfacket som kom på besök och konstaterade att situationen var ohållbar. Men inget hände.

Målsrydskolan inte enda skolan
Till slut bestämde Niki sig för att sluta. Han trivs bättre på sitt nya jobb, men säger att Målsrydskolan inte är ensam om att ha stora barngrupper med för lite personal, och hade han vetat hur det skulle bli när han valde utbildning så hade han inte valt att bli förskolelärare.

– Du har ju ett ansvar samtidigt som du ska ta hand om 60 barn. Jag var fascinerad över att det inte hände mer än det gjorde, säger han.

Vilka var föräldrarnas reaktioner?

– De var väl inte helnöjda över att det var så många barn, men det fungerade alltid. Fast jag tycker att det ska göra mer än att fungera. Det ska finnas en pedagogisk verksamhet, säger Niki Jansson.

Rektorn på Målsrydskolan, Kerstin Koivisto, säger att man under hösten ökat bemanningen med 40 procent.