Ingen 3G-mast i Hällstad

Det blir av allt att döma ingen 3G-mast vid Hällstad utanför Blidsberg. På måndag väntas Ulricehamns miljö- och byggnämnd säga nej till den planerade masten.

Masten i Hällstad har blivit en följetong i det lilla samhället sedan ett telebolag flera gånger sökt tillstånd att bygga en över 70 meter hög mast de senaste åren. Två gånger har kommunen beslutat att inte ge bygglov på grund av kraftiga protester från de närboende. 
Nu är det dags igen. Telebolaget har hittat en plats som ligger bara 75 meter från den förra platsen, men återigen mobiliserar de närboende och andra som känner sig berörda. Flera protestbrev och namnlistror med cirka 140 namn har kommit in till kommunen.  De främsta argumenten är att masten riskerar att förfula omgivningen och utsätta de boende för strålning. Och det tycks som om protesterna kommer att löna sig, för när miljö- och byggnadsnämnden träffas på måndag väntas den besluta att avslå också den nya ansökan om bygglov från telebolaget.
Kommunen har diskuterat problemet med telebolaget och anser att det finns flera likvärdiga platser att bygga 3G-masten på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".