Monika Golcher och Britt-Marie Sein på Sveriges Pensionärers Riksförbund tycker att äldrevården i dag är undermålig, och måste förändras i grunden. Foto: Caroline Widenheim, P4 Sjuhärad
BORÅS

Hård kritik mot äldrevården i Borås

2:40 min

Underbemanning, trasig köksutrustning, och dålig samordning som leder till för hög press på hemtjänsten. Pensionärsförbundet SPRF riktar nu hård kritik mot äldrevården i Borås.

Monika Golcher sitter med i pensionärsrådet i stadsdel Norr i Borås, och har i många år engagerat sig i frågor som rör äldres hälsa.

I dag var hon på Sveriges Pensionärers Riksförbunds möte på Ribbingsgården, för att föreläsa om de brister hon tycker finns i äldrevården.

– Det saknas tid. Personalen sliter som djur, men blir inte lyssnade på. Och anhöriga vågar inte klaga på grund av rädsla för repressalier, säger Monika Golcher.

Hon tar upp ett exempel där en strokepatient som har mycket svårt att röra sig bedömdes behöva 21 minuters hjälp av hemtjänsten för att på toaletten. En anhörig klockade ett toalettbesök till 43 minuter. Förnedrande för båda parter, tycker Monika Golcher.

– Hemtjänstens arbetssituation blir helt barock.

Golcher tycker att man behöver samordna vården av äldre mer än vad som görs idag. Primärvård och kommunal vård måste samverka och hitta lösningar som gör att ingen trillar mellan stolarna.

SPRF:s vice ordförande i Borås, Britt-Marie Sein, håller med om det.

– Äldrevården blir ofta negligerad. Det behövs mer pengar, så att äldre får komma ut och få kontakt med människor. Blir man sittandes blir man sjuk, och hamnar på lasarettet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista