BORÅS STADSTEATER

Teateranställda bakom kritisk banderoll

1:27 min

Det var anställda på stadsteatern som satte upp banderollen på kulturhuset i helgen, med budskapet: "Teaterchef utan åsikter sökes". Det avslöjar regissören Erik Holmström.

Erik Holmström berättar att det var han själv, skådespelaren David Rangborg och en tidigare regissör på teatern, Nora Nilsson, som satte upp banderollen.

Tilltaget polisanmäldes.

– Det är extremt förvånande, framförallt med den ironiska tonen vi använde i banderollen. Vi syftade ju också på hur rekryteringen nu ska ske. Hur attraktivt är det att bli anställd under en kulturnämnd som gör på det här sättet? frågar sig skådespelaren David Rangborg.

Inte så högt i tak i Stadsteatern?

– Nej. På ett möte med kulturnämndens ordförande Bengt Wahlgren kom frågan "betyder det att man inte får säga vad man vill?". Han svarade "Jo, men det kan få konsekvenser". Det är obehagligt occh flera har talat om Sovjettiden.

De tycker att kulturnämnden stod för ett maktmissbruk när de sparkade teaterchefen Gugge Sandström utan att ens prata med personalen på teatern.

Gugge Sandström fick lämna sitt uppdrag efter att han i en tidningsartikel kritiserat kulturnämnden och styret av stadsteatern.

Hur ska förtroendet återskapas?

– Ja, till att börja med kan man be om ursäkt, säger skådespelaren David Rangborg.

Polisanmälan om banderollen på Stadsteatern har nu dragits tillbaka sedan det blev känt att det var anställda som låg bakom.