Monica Wilderoth, avgående chef på Borås stadsteater. Foto: P4 Sjuhärad.
BORÅS

Wilderoth talar ut - sågar kulturledning

Den avhoppade teaterchefen Monica Wilderoth berättar nu för första gången varför hon hoppade av chefsjobbet på Stadsteatern i Borås. Hon levererar svidande kritik mot kulturförvaltningen.

Det är i ett öppet brev som publicerades på onsdagsmorgonen på SVT:s kulturwebb som Wilderoth talar ut om varför hon i september avgick som chef för Borås stadsteater.

Wilderoth skriver att den verkliga anledningen till att hon inte kunde jobba kvar var att hon systematisk blev motarbetad som konstnärlig ledare.

Hon kallar kulturförvaltningens ledning för "demokratins dödgrävare", och avslutar sitt brev med att kräva att både kulturchefen och kulturnämndens ordförande avgår.

Kulturnämndens ordförande Bengt Wahlgren säger till Kulturnyheterna att kritiken kommer som en chock.

Även Borås kulturchef Eva-Lotta Franzén är oförstående. Enligt henne har det inte funnits några begränsningar i det konstnärliga arbetet. Men som P4 Sjuhärad tidigare berättat så ska chefsskapet nu ändå delas upp i en administrativ del och i en konstnärlig del.


Therése Eriksson
therese.eriksson@sverigesradio.se
033-17 75 59

Borås stadsteater

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista