Foto: Niclas Odengård.
SJUHÄRAD

"Räddningstjänsten slår ut småföretag"

1:27 min

Södra Älvsborgs räddningstjänst anklagas för otillbörlig konkurrens. "Företagarna" menar att SÄRF:s brandskyddsutbildningar kan konkurrera ut småföretag i branschen.

Intresseorganisation Företagarna i Sjuhärad befarar att småföretag som sysslar med företagsutbildningar inom brandskydd riskerar att slås ut.

Orsaken är att Räddningstjänsten i Södra Älvsborg har såna utbildningar, verksamhet som finansieras genom skattepengar.

Maria Derner är regionchef för Företagarna i västra Sverige.

– Om vi vill ha tillväxt och nya jobb, om vi värnar om att småföretag blomstrar, kan vi inte ha kommuner som konkurrerar ut dem. Det blir en väldigt snedvriden situation.

Räddningschef Sven-Åke Josefsson menar att räddningstjänsten bara ser till samhällets bästa.

– Vi har ju en vision om ett tryggt samhälle för alla, och i det sammanhanget har det ju ingen betydelse vem som är aktör. Vi strävar ju mot samma mål egentligen.

Josefsson säger att man har varit i kontakt med Företagarna, men att en förändring sker via politiken.

Maria Derner säger att hon har pratat med flera medlemmar som uttrycker sin oro. Hon menar att ju fortfarande räddningstjänsten upphör med sin kommersiella verksamhet, desto bättre.

– Vi slipper då den här dubbla rollen som Räddningstjänsten har. Att de både är tillsynsmyndighet och bedriver konsultation åt samma företag. Det är en väldigt oetisk situation faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista