Foto: Fredrik Persson / Scanpix
BORÅS

Boråspolis döms för misshandel

0:59 min

Göteborgs tingsrätt fäller en Boråspolis för att ha misshandlat en man då han låg ned i polisbussen. Kronvittnet var en polispraktikant. Men Per-Åke Hammarnäs på polisfacket underkänner domen.

Polisen döms nu för misshandel och får betala 70 dagsböter a 200 kronor.

 Händelsen utspelar sig i slutet av november förra året när polisen griper en man på riksväg 40 vid Landvetter sedan han kört för fort. Polisen misstänker mannen för drogfylla och efter som mannen gör motstånd vid gripandet även för våld mot tjänsteman.

Mannen läggs efter gripandet på golvet i en polisbuss, fängslad vid händer och fötter, och huvudet är täckt av ett galonskynke.

Den dömde polisen har därefter slagit mannen på golvet över ryggen med två hårda smärtande slag.

Olika utsagor
En praktikant som utbildar sig till polis vid polisutbildningen på högskolan i Växjö satt vid tillfället med i bussen och han berättade senare för en av sina lärare vad som hänt. Läraren polisanmäler sedan händelsen.

Tingsrätten i Göteborg ansåg att samtliga vittnen var trovärdiga men att vittnesmålen skiljer sig åt i avgörande detaljer. Praktikanten säger att han såg den dömde polisen sitta på golvet vid mannen och utdela två slag mot nedre delen av dennes överkropp.

Enligt domen följer sedan en ordväxling mellan de två där polisen säger till praktikanten att han inte sett de två njurslagen. Jo, hävdar praktikanten. Nej, det gjorde du inte, säger polisen.
Tingsrätten gick på praktikantens utsaga, men en av rådmännen var skiljaktig och ville att åtalet skulle ogillas.

I efterhand har det visat sig att den gripne mannen lider av en sjukdom som kan förklara hans beteende vid gripandet.

Polisfacket underkänner domen
I samband med rättegången gick polisfacket ut och försvarade den åtalade polisen. Bland annat sa fackets ordförande Per-Åke Hammarnäs att man övervägde att ta till rättsliga åtgärder mot den lärare som gjorde anmälan.

– Studenten har inte mer kunskap om polisiärt arbete än min hustru hemma, sa han.

Även efter domen valde Per-Olof Hammarnäs att uttala sig och han underkänner domen.

– Jag tycker att de fattat ett felaktigt beslut, menar han.

Borås Tidning har ett yttrande från polisens ansvarsnämnd som säger att polismannen får behålla jobbet - detta eftersom Göteborgs tingsrätt anser att misshandeln ska bedömas som ringa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista