Foto: Claudio Bresciani / Scanpix.
TEMA SKOLA

Svagt försäkringsskydd för barn i Bollebygd

1:44 min

I de flesta av landets kommuner är skolbarn försäkrade även på fritiden, men inte i Vårgårda och Bollebygd. Vårgårda lovar att se över skyddet, men Bollebygd försvarar sitt val.

De flesta kommunerna runtom i landet försäkrar sina skol- och förskolebarn dygnet runt, året runt.

Enligt en sammanställning försäkringsbolaget Folksam gjorde för något år sen hade då drygt 80 procent av alla kommuner tecknat en heltidförsäkring som täcker både skoltid och fritid.

Men inte alla barn på skolor och förskolor runt om i Sjuhärad omfattas av en sådan heltidsförsäkring.

Centerpartisten Fredrik Olofsson är ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Bollebygd.

– Personligen ser jag det som ett arbete när de är på skolan och förskolan. När det gäller andra arbeten är det till och från och på jobbet försäkringen gäller och sedan får man ha en försäkring privat.

Ett barn som åker till fjällen på sportlov gör det som är tanken med sportlov, det vill säga att vara ute och röra på sig. Är det då självklart att det ska vara föräldrarna som ska ha ordnat med en försäkring för det?

– Jag ser det som att det är föräldrarnas uppgift att se till att barnen är försäkrade och det gäller ju även när de är spädbarn. Det finns ju speciella försäkringar för nyfödda barn och det går ju inte kommuen in och täcker, säger Fredrik Olofsson.

I Bollebygd och Vårgårda har politikerna valt att inte teckna någon heltidsförsäkring. Där gäller försäkringen bara på skoltid och under verksamhet i skolans regi.

Det betyder att föräldrar i Bollebygd måste teckna en egen försäkring om de vill att deras barn ska vara olycksfallsförsäkrade även på fritiden.

Fredrik Olofsson hoppas att föräldrarna i Bollebygd är medvetna om det.

– Det hoppas jag ju, men i första hand tycker jag ju att föräldrarna får ha lite koll på försäkringarna när det gäller barn och allt annat.

Marianne Andersson (C) är ordförande i Vårgårdas utskott för lärande och omsorg.
Efter att P4 Sjuhärads kontakt säger hon att kommunen kommer att se över försäkringsskyddet i sina skolor och förskolor.

Denna vecka tittar P4 Sjuhärad lite extra på skolan.
Tipsa oss om vad du vill vi tar upp - 033-177545 eller p4sjuharad@sr.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista