Färdtjänst

Taxi kurir hoppar av färdtjänstavtal

1:39 min

Det kritiserade Taxi kurir väljer att inte längre köra färdtjänst för Västtrafik i Herrljunga, Vårgårda och Alingsås. Anledningen är ett stort antal misstag blivit kostsamma för företaget.

Stora förseningar, många felkörningar och äldre som släppts av på fel plats - det blev till slut droppen, inte bara för Västtrafik och kommunerna, utan även för Taxi kurir själva.

Nu väljer de att självmant lämna avtalet med Västtrafik för färdtjänst i Herrljunga, Vårgårda och Alingsås. Man har tidigare dessutom fått sitt avtal i Borås uppsagt.

– De har fått många möjligheter att bättre sig och varje gång de gör fel mot avtalet som är skrivet med Västtrafik så har de fått avdrag på sin ersättning, en sorts böter. Det har blivit rätt många sådana böter för Taxi kurir, säger Eva Österlund Hjort - verksamhetschef på Herrljunga kommun.

Nu ska Västtrafik göra en direktupphandling med lokala taxibolag som ska köra från 1 december. Till sommaren ska en ny, riktig upphandling göras.

Men det är svårt för kommunerna att garantera att liknande misstag inte göras även i framtiden, detta eftersom det är Västtrafik som sköter alla upphandlingar. Därför är det viktigt att folk gör sina röster hörda när saker inte fungerar säger Eva Österlund Hjort.

– Det viktiga är att de verkligen får det till sig när det inte fungerar. Att man har gjort som många i Herrljunga gjort, att man klagar när det inte blir som det är tänkt. Då får man ett underlag till att diskutera mot leverantörerna. Sedan är ju upphandlingslagen som den är, det gäller att skriva en bra upphandling så man får bra företag från början,.