Borås stadsteater

Monica Wilderoth skällde ut personalen

1:44 min

Nu avslöjas fler turer i vad som kan ligga bakom bråket på Stadsteatern i Borås. Skådespelaren Frederik Nilsson är mycket kritisk till Wilderoth, som började sitt jobb med att skälla ut personalen.

Frederik Nilsson är ett av de tyngsta namnen på Borås Stadsteater, med åtskilliga roller, på scenen, i TV och i hyllade filmer. Han var en av dem som förordade Monica Wilderoth som chef för ett drygt år sedan.

– Jag känner Monica sedan hon var en ung praktikant på dåvarande Älvsborgsteatern. Rolig, intelligent, snabbtänkt. Och det intrycket var väl det hon gav när hon sökte jobbet som teaterchef. Alltså när vi gjorde intervjuerna med henne.

– Jag tror att hela teatern tyckte att "fan, nu är vi lite modiga. Nu gör vi någonting nytt, spännande. Vi satsar på någonting nytt som kanske inte alla vet så jättemycket om, och tar inget säkert kort".

Frederik Nilsson såg fram emot att få Monica Wilderoth som chef men intrycket av henne förändrades.

– Det första hon gjorde var att skälla ut personalen och då visade hon en sida som jag tyckte var ganska obehaglig.

Enligt Nilsson menade Wilderoth att de anställda inte gjorde sitt jobb, var fega och inte tog sitt konstnärliga ansvar. Han uppfattade henne som en chef utan förankring i staden och som pekade med hela handen. Monica wilderoth hade en vision för sig själv snarare än för teatern.

Just nu är Frederik Nilsson tjänstledig från Borås stadsteater.

– Jag har varit så lyckligt lottad, ska jag säga, så jag har inte varit delaktig i alla de här turerna som har gått fram och tillbaka. Jag har kunnat stå utanför och se på och det är jag ganska glad för.

Borås stadsteater

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.