RADIOKOCKEN 15 NOVEMBER 2013

Laxspett med mango & avocadosalsa

Göran Nilsson bjuder på nyttiga men smakrika laxspett med kryddig salsa.

Lax och paprikaspett med avokado och mangosalsa

4 personer

  • 500 g laxfilé
  • 4 trägrillspett
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 grön paprika
  • Rapsolja
  • 1 dl sesamfrön
  • Flingsalt och svartpeppar från kvarn

Gör så här:

  1. Skär laxen i kuber och pensla på lite rapsolja.
  2. Häll sesamfrön på ett flat tallrik och vänd laxkuberna i fröna så att alla sidor täcks.
  3. Dela paprikan och tag bort kärnhuset. Skär paprikan i lagom stora bitar.
  4. Varva lax och paprikabitar på grillspetten.
  5. Lägg laxspett på en smord ugnsform och stek i ugnen i ca 15 minuter. Salta och peppra när laxspetten är färdiga.

Avokado - och mangosalsa

4 personer 

  • 1 msk olja
  • 1/2 rödlök, mycket finhackad
  • 1/2 chilifrukt, mycket finhackad
  • 1 mangofrukt, mogen och skalad och tärnad
  • 2 avokado urkärnad och tärnad
  • 1 limefrukt, saften
  • 1 tsk socker
  • Flingsalt

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser och smaka med lite flingsalt.
  2. Fördela salsan på tallrikar och lägg på  laxspetten.
  3. Servera ris och thailändsk chilisås till laxspetten.

// Göran Nilsson