BORÅS

Samers pappa försvunnen i Irak

1:44 min

Falah, den äldre man som utvisades till Irak i förra veckan, ska ha förts bort av irakisk polis när han landade i Bagdad. Sedan dess är det ingen som vet vad som hänt honom.

– Precis när de kommer ut från flygplatsen kom en svart bil. De ställde frågor till farsan där och sa åt honom att följa med och han har inte dykt upp efter det, säger Falah Hasan Murthada Al-Jawaheris son, Samer Ali Hassan.

Det var i lördags som Falah och Fatimah landade i Bagdad. De möttes av irakisk polis och allt verkade okej men strax innan paret skulle lämna flygplatsområdet ska en bil ha kört upp och bett att få ställa ytterligare frågor till Falah.

Vet inte vart han ska vända sig
Samer Ali Hassans mamma berättade för honom att det var en svart amerikansk bil utan registeringsskyltar, en sådan som polis och säkerhetspolis använder i Irak. De ska ha tagit med honom och sedan dess är det ingen som vet vart han befinner sig. Samer Ali Hassan igen:

– Jag vet inte vad jag ska göra, vem ska hjälpa oss? Jag kan inte åka ner dit, vem ska jag fråga, hur ska jag fråga? Vilken myndighet och vilken person?

"Inte förvånad"
När paret sökte asyl i Sverige var ett av skälen att Falah skrivit många kritiska texter om den irakiska regimen och att paret därför har fiender i hemlandet. Caroline Åkeson, som företrädde paret i Sverige då de sökte asyl är inte förvånad över vad som ska ha inträffat.

– När jag hörde det här så blev jag ju inte förvånad. Jag kunde ju inte veta att det var något som skulle hända i just deras fall men det stämmer överens med vad jag hört andra människor berätta om, att när de kommer tillbaka så blir de utfrågade redan på flygplatsen.